ТЕМА: ПРЕРАБОТЕНАТА КУЧЕШКА ХРАНА НИКОГА НЕ Е ДОБЪР ВАРИАНТ

С появата на индустриалната революция и бързото изчерпване на малките семейни ферми, нашата родова хранителната верига е видяла значителни промени през последните 100 години, и не за добро като цяло. Масовото изселване на хората в градовете и далече от малките села и ферми,  е повлияло нашата хранително-вкусовата промишленост да се промени в предимно варени, силно преработени, нискокачествени полуфабрикати.  За съжаление, същите тези храни са си прокарали своя път и в купичките на нашите домашни животни, и те изпитват много от същите човешки последици откъм здравето си като резултат.

Исторически погледнато, готвените храни  никога не са били част от кучешката и котешката диета, и по-скоро те са просъществували и процъфтявали от живата плячка, ферментиралата мърша, и от  всякакви отпадъци, които са намирали. Сварените и преработените храни са се появили в последните 80 години. Поглеждайки назад исторически към диетите на кучетата и техните вълчи предци, ясно се вижда, че те са месоядни животни. Тяхните зъби, черва и храносмилателна физиология силно подчертават това.  Кучетата имат мощни челюсти, заедно с кучешки и триъгълно-оформени зъби за разкъсването на плътта и смачкването на костите. Те не разполагат с типичните кътници за сдъвкване на растителен материал или пък четирикамерeн стомах за храносмилане и ферментация на сложни въглехидрати (нишесте от растения и зърнени храни). Те имат голям корем, къс храносмилателен тракт и много малко сляпо черво, показателно за консумиране на големи количества високопротеинова храна в кратък период от време и за бързо разграждане и бързо усвояване на хранителните вещества. В дивата природа тези кучета обикновено могат да прекарат много дни между своите хранения. Защо 90% от животновъдите хранят техните хищници със суха едро-смляна съвкупност от храни, състояща се от най-малко от  60% въглехидрати, много малко вода и ниско качество на протеин?

Голяма част от протеина в търговските кучешки храни е на растителна основа. Ние очакваме нашите домашни любимци да са на този вид диета през целия ден и да бъдат здрави както физически, така и психически, но това не се случва. Без да навлизаме в прекалено много подробности за историята на кучешката храна, кратката версия е, че тя е въведена в отговор на високата цена на месото по време на Голямата депресия и това силно е насърчавано в края на Втората световна война, когато същата тази храна  е придобила популярност поради  нейното удобство, лекотата на разпространение и ниската цена. Ако нашите домашни любимци са успели да оцелеят от този евтин,  удобен и нискокачествен източник на протеин за последните 80 години, защо да се притесняваме и сега? Въпреки че нашите домашни любимци могат да бъдат оцелеят с търговските кучешки храни, може ли наистина да се каже, че те живеят върху това?

Хроничните, автоимунните заболявания, алергиите в бъбреците, панкреаса и в черния дроб, са силно разпространени при нашите домашни любимци и раковите проценти продължават да се покачват. Изследване, проведено в Стокхолм, Швеция от д-р Kollath показа, че младите животни, хранени с варени, преработени храни първоначално изглеждат, че са здрави, но след като те достигнат зрялост, бързо остарявайки, започват да развиват дегенеративни болестни симптоми. Контролната група животни, които са били на сурови, неварени диети, толкова бързо не е развила и не са показали болестни симптоми, и са останали здрави. Друго изследване от Белгия показва подобни данни, събрани от повече от 500 домашни кучета в продължение на пет години в период от време (1998-2002 г.). Авторите, Липерт и Sapy, са били в състояние да покажат статистически, че кучета, които се хранят с домашно приготвена храна, състояща се от високо качествени храни, използвани от ястията на техните собственици срещу кучета, хранени с индустриална, търговска храни за домашни любимци,  са имали средна продължителност на живота от 32 месеца повече - това са почти три години! Това, с което собствениците не са наясно е, че в допълнение към нестандартни съставки, има много форми на токсини, вкарани в телата на домашните ни любимци "през тези високо преработени, варени, едро смляни кучешки храни”. Тези токсини включват: афлатоксини, хетероциклични амини, акриламиди и напоследък открити в сухата храна за домашни любимци, PBDEs (полибромдифенили) - химикал със забавящо действие. Зърна като царевица, пшеница, ориз, както и ядки и бобови растения, често са замърсени с плесени или преди, или след прибирането на реколтата, в резултат на лоши условия при отглеждане или лошо складиране. Тези форми могат лесно да растат и да произвеждат много мощен канцероген (афлатоксин). Афлатоксините са много стабилни при етапи на обработка на висока температура което не ги прави висококачествени. Излагането на тези токсини, дори и при ниски дози, могат да преобърнат цялата система на кучето, което води до анемия, чернодробна или бъбречна недостатъчност, рак и преждевременна смърт.

Дори ако вашата гранула е без зърна, тя все още притежава високо съдържание на въглехидрати, така че има потенциал плесенни спори да замърсят гранулата по време на съхранение, особено ако тя е изложена на влажна среда. Това може да се случи в дома ви, ако вашата едро смляна храна се съхранява във влажно мазе или при отворен контейнер. Много научни изследвания са установили наличие на мутагенни, канцерогенни вещества като хетероциклични амини, като в резултат от готвено месо и риба, и са показали връзка между хранителните хетероциклични амини и рак.

През 2003-та в проучване, на което се взема проба от 25 магазина за храни за домашни любимци, показва, че всички, освен един, са показали положителен резултат в мутагенен тест и една подгрупа от 13 от същите тези проби са били тествани и потвърдени за наличието на хетероциклични амини. И двете организации СИП (Агенция за защита на околната среда) и СЗО (Световната Здравна Организация) са класифицирали акриламид като "възможен канцероген".  Проучванията показват, че акриламиди се образуват в резултат на топлината от високата температура прилагана към зърнени храни; По-специално реакцията между аспарагин амино киселина и прости захари, намиращи се в тези храни. Независимо дали тази храна е пържена, печена или екструдирана, тези вещества са били намерени на много равнища, а в някои проучвания имат значително по-високи нива. Фактори, които допринасят за образуването на акриламид,  са липсата на останалата влага в продукта и повърхностната площ. Тези две качества са намерени във всеки вид гранули, които са с ниско съдържание на влага.

Въпреки, че са необходими допълнителни проучвания, за да се определи дали е налице токсикологичен ефект от PBDEs, е тревожен фактът за наличието на тези химикали, най-много изпозвани в редица домакински продукти, да се намират и в гранулираните храни за домашни любимци.

Наскоро публикувано изследване в списанието на околната среда „Наука и технологии” разкри, че средната концентрация на тези PBDEs в кръвта е до десет пъти по-висока в сравнение с  кучетата, отколкото при хората. Авторите установили наличието на PBDEs в проби от кучешката храна при по-високи нива, отколкото в месото, продадено за консумация от човека. Авторите предполагат тези PBDEs намерени в храната за кучетата,  могат да бъдат в резултат на обработката, а не от самия източник на храна.

Търговските гранули крият не само вредните токсини, но и са лишени от голяма част от хранителните им стойности, превръщайки ги в "мъртъв" хранителен продукт. За съжаление, много добронамерени потребители, които искат да дадат на своите домашни любимци високо качествени  гранули, купуват скъпи храни с  органични съставки, вярвайки, че избират по-правилната храна за домашните си любимци. Факт е обаче, дори ако тези гранули съдържат висококачествени съставки, без консерванти, пълнители или добавки, те все пак преминават през процес на готвене, които в крайна сметка унищожава голяма част от хранителната стойност на тези качествени съставки. Гранулата остава с протеини, които са били денатурирани, с ензими, които са неактивни, както и всякаква натурална, благотворна микрофлора (добрите бактерии) -  вече не са жизнеспособни. Тези компоненти са изключително важни и осигуряват синергичен ефект за цялото храносмилане и усвояването на хранителните вещества от храната.

Производителите се опитват да добавят отново някои от изгубените хранителни стойности със синтетични витамини и минерали, така че техните формули да са съобразени със стандартите и те да сложат "пълноценна и балансирана храна" на етикета си. Въпреки това, проучванията показват, че тези синтетични витамини всъщност може да причинят повече вреда, отколкото полза за нашите домашни любимци, тъй като тялото на животното не може напълно да ги използва, а вместо това ги обработва като чужда субстанция, причинявайки повече стрес в черния дроб и бъбреците. За съжаление, нашата околна среда е вече наситена с много замърсители и токсини, които ние не можем да избягваме. Защо да не приложим контрол и да избегнам тези, които могат, както за себе си, така и за нашите домашни любимци?

За да се защитим срещу тези замърсители на околната среда, телата на домашните любимци се нуждаят от силна, добре установена, здрава имунна система. Най-добрият начин да подхранваме имунната система на нашите домашни любимци е с  живи, хранителни вещества и плътна, месна храна.

А суровата храна е подходящ хранителен режим и е най-добрата защита, която можем да дадем на нашите домашни любимци, за да преуспяват и максимизират тяхната възможност за дълъг и здравословен живот. Като стопани на тези невероятни животни-компаньони, които безусловно подобряват живота ни, ние смятаме, че това не само е справедливо да се осигури ,а по-скоро е и наша отговорност.