ТЕМА: КОЗИНАТА Е ЛОША - ТЪРСИМ ПРИЧИНИТЕ ЗА ТОВА

Красивата, дълга, мека и пухкава козина – това е успехът на йоркито на всяка изложба. Нищо чудно, че на този въпрос се отделя толкова много внимание, а за всички видове поддържащи средства и козметика грижовните стопани харчат астрономически суми. Затова, когато косата започне да расте прекалено бавно или качеството й е съмнително, пред собствениците се оформя един сериозен проблем.
Ако от козината на вашата красавица (или красавец) има още какво да се желае, преди да изпаднете в паника и да организирате „кучешки съвет” за вземане на мерки, трябва да решите за какво точно ви е необходимо кучето. Ако вашето желание е да имате кученце, което да гушкате на дивана пред телевизора, тогава няма за какво да се притеснявате. Ако искате, обаче, да имате куче клас „шоу” с цел участия в изложби, то значи си струва безспокойството.
Косместата покривка, нейната дължина, плътност и други параметри зависят от наследствеността. Ако родителите са "плешиви", да измъчвате кучето си с всички видове добавки, чудодейни лекарства и витамини, е чиста загуба на време и пари. Но ако си купите йоркширски териер с потекло от красиви родители от собственици на чистокръвен реномиран развъдник, могат да се появят много сериозни въпроси.
Все пак, това се случва понякога - козината на кучето да е увредена по съвсем други причини. Преди всичко, нека да установим стандартната норма. Скоростта на растеж на козината на всеки един индивид е средно 1-1.5 инч на месец. В определени етапи от живота растежът се забавя значително. Това се случва по време на бременност и кърмене  при женските екземпляри и по време на разгонването. Растежът на косата може да се забави и при кученцата по време на никненето на млечните зъби.
Също така имайте предвид, че темпът на растеж при млади и зрели кучета варира значително, така че ако изведнъж при 3-годишният пес той спре, най-вероятно всичко е наред и това не е причина за безпокойство. През първите 15-20 месеца в съответствие с общоприетите стандарти палтото от козина трябва да порасне до пода. При това най-бавно расте козината на лицето и муцунката, а най-бързо - на гърба и краката.
Една от най-честите причини за бавния растеж на косата и намаляване на нейното качество, е неправилното хранене - или по-скоро, когато често храним кученцето с храна от масата на господаря. Този подход към храненето е просто неприемлив, тъй като храната на хората и храната на йоркито е много различна. В нашата храна се съдържат твърде много мазнини, захари, соли, протеини и при това - недостатъчни витамини и минерали. Поради тази причина, лошата храната предизвиква не само лоша коса, но също така и наддаване на тегло, понижаване на самочувствието и влошаване на здравето на кучето.
Сухата и чуплива коса може да е сигнал за прекалено сух въздух в апартамента. Заболяване или стрес също могат да повлияят на кожата на вашия космат домашен любимец. Ако козината не само е спряла да расте, но и пада, това може да е признак за недостиг на хлор и натрий в организма. Недостигът на мед провокира нарушение на пигментацията, от която често страда йоркширският териер. Накрая, лоша коса може да се появи, ако кучето стои редовно близо до топлинен уред - разбира се, изкушението е страхотно да поспиш на топличко, но струва ли си да се разделите с естествения чар, който ви е дала природата ?
Не забравяйте, че проскубаната козина не расте, така че е необходимо редовно да я подстригвате.
Да обобщим - най-честата причина - са неправилните грижи. Козината на йоркито е неговата основната гордост и отличителен белег на породата, така че грижите изискват огромно старание, усилия, инвестиции и време. Дори малките отклонения от правилата, неправилната козметика, инструментите и витамините, могат да допринесат за значително влошаване на състоянието й.