ТЕМА: КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА БЕБЕТО ЙОРКИ

* Отделянето от майката и братчетата е стрес за бебето. Отделете му спокойно кътче във вашия дом и му дайте време да се адаптира към новата обстановка. Не бързайте да го показвате на приятели и роднини преди да е опознало добре членовете на новото си семейство и да се е почувствало част от него.
* Бебето има вродени хигиенни навици. То никога не ака и не пишка в кошчето, в което спи и веднага прави тези неща, щом го напусне. Сложете стари вестници около кошчето за да свикне бебето да пишка върху тях и с времето постепенно ги премествайте към местото, където за в бъдеще йоркито ще ходи по нужда /баня, тераса и т.н./
* Бебето трябва да се храни по три-четири пъти на ден до навършване на двумесечна възраст. Най-добре е да му се дават гранулирани кучешки бебешки храни,  подходящи за възрастта и породата, които можете да намерите във всеки зоомагазин.
* С навършването на 42  дни, бебето трябва задължително да се ваксинира. Втората ваксинация е на 2 месеца, а третата на 3 месеца. Вида и схемата на ваксиниране консултирайте с вашият ветеринарен лекар.
* Бебето спи между 12 и 18 часа на ден. Осигурете му тази възможност.
* Когато не спи, бебето играе. Играйте с него колкото можете по-често, гушкайте го и му говорете. Осигурете му подходящи играчки, с които да се забавлява и да си чеше зъбките.
* Още от най-ранна възраст бебето трябва да научи 4  думи – името си, „стой”, “не” и “браво”. Така то започва да се индентифицира и да разбира какво е разрешено и какво не.
* До навършване на тримесечна възраст избягвайте да извеждате бебето извън дома си, а ако ви се налага да го правите, не го пускайте да ходи. Бебето все още не е укрепнално достатъчно и е по-добре да не рискувате да се разболее.
* С навършване на тримесечна възраст бебето вече започва да “прилича” на йоркширски териер. Козинката му вече е с дължина 2 – 3 см, ушичките се изправят и характерната окраска за породата започва ясно да се забелязва. Храненията се намаляват от три-четири на два-три пъти дневно, може да му се дават парченца варено пилешко месо, белтък от твърдо сварено яйце, парченца ябълка.
* Никога не давайте на йоркито карантия, кокали, пикантни храни или салам. Не забравйте, че шоколадът е отрова за кучето.
* Още преди първата ваксинация йоркитата трябва да се обезпаразитят с препарат против вътрешни паразити. Консутирайте се с вашият ветеринарен лекар.