ТЕМА: ДЕСЕТ ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ЙОРКШИРСКИТЕ ТЕРИЕРИ

1. Започнали са като ловци на гризачи

Тези малки кучета са били развъждани от няколко породи териери за лов на плъхове.  Миньорите, тъкачите, както и други собственици на бизнес в Шотландия, са използвали миниатюрните унищожители, за да запазят чисти от гризачи своите работни места. Поради компактния си размер, йоркширите могат да се пъхнат в малки пространства.  Тяхното безстрашие им е помогнало в преследването на гризачите. Подобно на други териери,  кучетата са били използвани и по време на лов,  за да изкарат плячката от бърлогата.

 2. Тъкачите са ги пренесли в Англия

Когато тъкачите са дошли в Англия, за да търсят работа в средата на 1800г, те са донесли своите малки кучета с тях. Не след дълго  породата е започнала да се популяризира в представления през 1861г.

3. Сменили са си името

Когато породата се е появила за пръв път в Англия, кученцата са били известни като териери с лоша козина. Това е пордължило почти едно десетилетие, докато репортер на име Ангъс Съдърланд не е изказал мнение, че името трябва да се промени. Той вярвал,  че въпреки, че породата  произхожда от Шотландия,  тя е станала „съвършена” тогава,  когато е дошла в Йоркшир,  Англия. "Те би трябвало вече да се наричат Скоч териери, но и Йоркширски териери за това, че са се подобрили там", казва Съдърланд в списание The Field. Вероятно хората са били съгласни, защото през 1870 г. името е официално променено.

 4. Едно куче е било доста важно за успеха на породата

За баща на породата се смята едно йорки на име Бен Хъдърсфийлд.  Кучето е било с  родословие и постоянен шампион в изложбите. То е спечелило над 70 награди. Било е едро куче, с тегло около 11 кг, но всичките заплодени с него женски са родили кученца  с тегло под 2,20 кг, което се е установило като стандарт по онова време. Въпреки, че кучето е живяло само шест години, то е оставило след себе внушително наследство - повечето йоркита, развъждани за клас шоу днес, са далечни роднини на Бен.

5. Първото терапевтично куче е било йорки

 Когато американският войник Бил Уин е намерил женски йоркширски териер в лисича дупка по време на втората световна война, той я нарекъл Смоуки и я взел с него. Двамата пътували през Нова Гвинея и Смоуки скоро започнала да помага във войната.  Благодарение на малкия си размер и послушание, тя е могла да пълзи през тръбите на комуникационни кабели в изоставен Японски самолет. Без нейната помощ, войниците е трябвало да копаят окопи и да се излагат на вражески огън.

 

Смоуки освен това е посещавала болници в цялата част на Съединените Американски Щати, където е била използвана като терапевтично куче за ранените войници.  След войната  тя и Уин отиват в Холивуд, където е започнала да се появява и в различни телевизионни предавания. Можете да посетите нейн паметник, където е починала - в Кливланд,  щата Охайо, посветен на паметта й.

6. Тяхната козина

Йоркитата не си сменят козината, така че те са зависими от своите собственици, за да я запазят хубава. Оставена без надзор, козината им ще продължи да расте точно като на човек и в действителност  тя  може да достигне до 2 метра дължина.  Докато кучетата за изложби имат по-дълга коса, повечето собственици държат козината на кученцата си къса, за да я предпазят от замърсяване или попадане на остатъци от храна в нея. Това често се нарича "кучешка прическа".

7. Едно йорки е започнало съвсем нова порода

През 1984 г. малко йорки на име Schneeflocken Fon Friedheck е родено с бяло тяло и необичайна окраска в синьо, бяло и златно на главата. Животновъдите Вернер и Гертруд Бивър решили да вземат това уникално кученце и да създадат нова порода. С внимателно и селективно размножаване, те създали отделен стандарт за породата, който става известен като териер Biewer.

8. Издават смешни звуци

Йоркширските териери са с особено чувствителен фарингс и някои от тях извършват така нареченото обратно кихане. Вместо да изтласкат въздух от носа както е при нормалното кихане,  те си поемат въздух, като издават звук като гъска.  Това не е тревожно. Тези звуци в крайна сметка са безобидни и преминават след няколко минути. Обикновено са предизвикани от дразнители като полени, прах, почистващи препарати, парфюми и др .

9.Йоркитата са били едни от първите регистрирани породи

Въпреки, че не са особено стара порода, тези малки кучета са една от оригиналните породи на Американския клуб за кучета. Йоркширските териери са регистрирани през 1885г. заедно с класики като гонче, басет  и териер .

10.Може да се разчита на тях

Йоркитата са малки кучета, тежащи средно по 3 кг, но изглежда, че самите те не осъзнават  това.  Кученцата нямат проблем с животни, значително по-големи от тях.

През август 2015 г, Лари Лопес излизал от дома си рано сутринта, когато било още тъмно навън. Една мечка се ровела в боклука му и изневиделица го нападнала. Лопес се съпротивлявал, но му било трудно да се измъкне от 200-килограмовия бозайник. За щастие неговото йорки било там. То започнало да хапе нападателя по петите, за да го разсее достатъчно дълго и да могат да избягат. Благодарение на намесата на кученцето, окървавената жертва  била в състояние да се закара до болницата и да доживее, за да разкаже историята.